Снимка: Big Brother

Този тв сезон шоуто Big Brother, във ВИП и звездния му вариант, удари дъното. От години с някакъв "телешки" възторг ни се обяснява как това било предаването, което прави един вид снимка на обществото ни. Знайни и незнайни спецове в психологията или обикновени психари ни натякват, че образите вътре всъщност са умален вариант на българина, разкриват чертите му и ние по някакъв начин се съгласяваме.

Всъщност не се съгласяваме, а с ударно воайорство следим как някой ще се изложи, ще се напие или просто ще засмърди от липса на топла вода. Поне рейтингите това показват.

Още по темата

Още от ВИП изданието бе затвърдена формулата - влизат някакви хора, плащат им определена сума и оттам нататък нямат право да се оплакват, че се гаврят с тях. Те са приели, че ще се излагат, с надеждата, че всяко чудо е за три дни. Голяма част от тях се учудиха, че не е излъчен и кадър от техните забавления и смислени разговори, а само скандали. Явно са били наивни, че това шоу излъчва всичко, което се случва. Не, по някаква неясна логика се смята, че само черното кара зрителите да го гледат.

Лъскавият сезон показа, че в шоубизнеса няма нищо лъскаво. Само скъсани джобове. Достойнството се залага срещу няколко гроша. В допълнение ВИП-овете се сдобиха с етикети, които трудно ще бъдат заличени, дори и след три дни.

Най-потърпевш се оказа Влади Въргала, който се превърна в антипод на сапуна. Ели Гигова ще си остане скучна, Евгени Минчев детемразец. Очаква се Ъпсурт да направят римейк с рефрена "Албена Вулева - хигиена нулева", Линдарева трудно ще убеди някого, че не е неуравновесена. Кучкова със сигурност пък ще спре да се хвали с дипломите си, след като обяви княз Борис за основател на България. Наско Месечков може и да мечтае за семейство и деца, но в шоубизнеса той е заклеймен като гей. Камелия Тодорова пък бе унизена заради визията си без грим, сякаш е длъжна да изглежда като 20-годишна след сън...

Положението не се промени и в All Stars. Очакванията, че вътре ще се заформят някакви любовни трепети с алфа мъжкари и врели и кипели мацки, се сгромолясаха и дори през първата седмица Биг Брадър се чудеше как да направи гледаемо шоуто, след като повечето съквартиранти се държаха нормално - ядене, тренировки, разговори, спане.

И на помощ дойде алкохолът. И Тодор Славков, който има проблем с него. И за никого не е тайна, най-малкото за редакторите на шоуто. И се възползваха по най-гадния начин.

Оставиха Тодор да си вее достойнството из къщата, да си сваля гащите пред Калина и Катето Евро и с видимо задоволство ни го показаха в прайм тайма. После дойде и цинизмът. Предупредиха Тодор Славков, че може да бъде изгонен заради половия тормоз, който налага, защото уронвал достойнството на други съквартиранти. Но след като бяха заснети достатъчно сцени. И ако досега се оплаквахме, че по време на вечеря ни тормозят с реклами за диария, паднали зъби и дамски превръзки, сега ни сервираха Тодор-Славковия...

Продуценти и тв шефове не се ли замислиха, че с излъчените кадри уронват своето и на зрителите достойнство? Тодор Славков е бохем и непукист и едва ли ще се трогне от кадрите, но зрителите трябва да вдигнат червен картон на тази пошлост. И да няма оправдания, че такава ни е цялата държава.

В тази държава и извън нея има милиони българи, които и грам не се вписват в снимката на обществото, налагана от Big Brother. Нали никой не смята, че заради 10 известни плеймейтки сме "Държавата на плеймейтките"? Или пък заради изцепките на Тодор Славков сме някакви пияници, които без повод си го развяват? И да, в много семейства има проблеми, ама не си ги решават театрално като Жени и Тачо...

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase